W Pracowni gospodarstwa domowego uczestnicy mają możliwość nauki przygotowania prostych posiłków, poznania i obsługiwania sprzętu gospodarstwa domowego, nauki posługiwania się narzędziami ręcznymi i zmechanizowanymi stosowanymi w gospodarstwie domowym.
Podopieczni  mają stopniowaną trudność w wykonywaniu różnorodnych potraw, ale również samodzielnie kierują się swoją inicjatywą poddając własne pomysły, przez co budują swoją indywidualizację.
Uczestnicy korzystają z przepisów kulinarnych np. „Poradnika Domowego”, „Kuchni Domowej”. Jest to część biblioterapii do prawidłowego planowania menu. Wpływa to motywująco do przynoszenia przepisów kulinarnych i komponowania różnych potraw.
Podstawową zasadą codziennie powtarzaną jest przestrzeganie zasad higieny
i bezpieczeństwa pracy. Oprócz wytworów kulinarnych nauczanie ma zakres estetyczno-wizualny, czyli odpowiednie dekorowanie i porcjowanie potraw oraz  prawidłowe nakrywanie stołów.

W ramach nauki podopieczni wykonują:
- kanapki, przystawki
- proste potrawy
- sałatki warzywne
- ciasta, desery;
- przetwory do słoików, np. kompoty, sałatki, konfitury
W ramach pracy w pracowni gospodarstwa domowego codziennie przygotowywany jest posiłek regeneracyjny z którego korzysta 42 uczestników WTZ. Uczestnicy tej pracowni angażują się w przygotowanie poczęstunków w czasie organizowanych imprez integracyjnych i okolicznościowych.
Dodatkowo Pracownia gospodarstwa domowego zajmuje się pielęgnacją kwiatów doniczkowych: sadzenie, podlewanie, pielęgnowanie. W tych czynnościach pomagają również uczestnicy z innych pracowni, co wpływa korzystnie na współpracę wśród uczestników.