SAJGONKI

 

Składniki:
                •papier ryżowy 10 – 12  płatów                    • przyprawa do steków gruboziarnista
                •pieczarki 0,5kg                                            • curry
                •papryka 3szt                                                • sól, pieprz
                • mięso mielone 0,5kg                                  • olej do smażenia
                •cebula 1szt                                                   •sos słodko-kwaśny lub pikantny
                •marchew 2szt
                •ryż 1 saszetka
 
Wykonanie:

                Farsz: pieczarki pokroić w słupki, cebulę w kostkę i podsmażyć. Marchew zetrzeć na tarce o grubym oczku, którą należy poddusić. Saszetkę ryżu ugotować. Paprykę pokroić w kostkę. Mięso mielone doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do steków gruboziarnistą, po czym smażyć do uzyskania szarego koloru.
Wszystkie składniki farszu połączyć, dobrze wymieszać i doprawić przyprawą curry.

Papier ryżowy ułożyć na mokrą ścierkę skropić wodą, aby zmiękł, nakładać po łyżce nadzienia, docisnąć nadzienie, złożyć boki papieru do środka, następnie zwinąć dość ciasno w rulonik (zwijać jak na krokiety).

Smażyć na patelni w głębokim tłuszczu do zrumienienia. Podawać  z sosem.
               

Smacznego!

 
Pracownia Gospodarstwa domowego

RYŻ W JABŁKACH



Składniki
:
5szt. małych jabłek, 1 szkl. ryżu, ½ l mleka, ½ szkl. wody, 5 łyżek cukru, cukier
waniliowy, 10 dag rodzynek, 2 łyżki podsmażonej skórki pomarańcza, 1łyżka masła,
cynamon.

Wykonanie:

Ugotować ryż z powyższych proporcji na mleku, wodzie z dodatkiem cukru i masła.
Jabłka umyć wydrążyć środek i pokroić w kostkę (oprócz gniazd nasiennych). Dodać do ryżu wraz
z rodzynkami i skórką pomarańczową, pomieszać doprawić do smaku cukrem.
Wydrążone jabłka napełnić farszem ryżowym, posypać cynamonem i zapiec 20 min.
w 150 °C. Podawać na ciepło z bitą śmietaną.



Zredagowany przez: Dorotę Kozioł
 

SERNIK BEZ SERA



Składniki: Ciasto:3 szkl. mąki, 1 szkl. cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 margaryna, 5 żółtek.
Masa: 1 l śmietany 18%, 2 budynie śmietankowe, 1 szkl. cukru zwykłego, 5 białek,
2 łyżki podsmażonej skórki pomarańcza.


Wykonanie:


Wszystkie składniki na ciasto zarobić i podzielić na 2 części, schłodzić ok. 1 godz. Jedną część ciasta rozwałkować, dać do nasmarowanej blaszki i podpiec 15 min. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać. Połączyć
z pozostałymi składnikami na masę: śmietana, budyń, skórka pomarańcza. Wyłożyć na podpieczony placek, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta na grubym oczku. Piec 170ºC przez 50 min.



Zredagowany przez: Dorotę Kozioł
 

RYBA Z ŻURAWINĄ


 

 

Składniki: 2 płaty ryby pangi lub mintaj, 10 dag żurawiny suszonej, 10 dag płatków migdałowych, 2 jaja, 5 łyżek mąki pszennej, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia,
1 cytryna, przyprawa do ryb, pieprz cytrynowy.


Wykonanie:


Płaty ryby przekroić wzdłuż na pół, lekko odcisnąć po odmrożeniu, skropić sokiem
z cytryny posypać przyprawą, pieprzem, na to migdały i żurawina.
Tak przygotowaną rybę zwijać w rulonik, który panierować w mące, jajku i bułce tartej.
Smażyć na wolnym ogniu w głębokim oleju. Podawać z wiosenną zieloną sałatą.




Zredagowany przez: Dorotę Kozioł
 

 

KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ




 

Składniki: 25 dag kaszy gryczanej, 25dag zmielonej łopatki, 5 ząbków czosnku, 2 jaja,
2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia

Wykonanie:

Wypłukaną kasze gryczaną ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.
Mięso doprawić solą, pieprzem, dać wyciśnięty czosnek,
jaja i wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę.
Formować małe kotlety i panierować w bułce tartej, smażyć na oleju.
Podawać ze surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem marynowanej dyni.



Zredagowany przez: Dorotę Kozioł